Najsodobnejša tehnologija zagotavlja odlično podporo razvoju in vrhunsko kakovost.

Znanje in izkušnje Livarja temeljijo na močni tradiciji in specialnem livarskem znanju, kar se kaže v visoki prilagodljivosti poslovanja in celovitosti ponudb. Livar se povezuje z naročniki in dobavitelji, s katerimi izvaja skupne razvojne projekte – izdelave prototipov in testiranja ter razvijanja posebnih materialov. Livar sodeluje in krepi svoje znanje in izkušnje tudi s sodelovanjem Univerze v Ljubljani.

Zaposleni v Livarju se udeležujejo izobraževanj, s katerimi se krepi njihova inovativnost, kreativnost ter odgovornost. Možnost 3D modeliranja in izvajanja numeričnih simulacij litja in strjevanja je pomembna konkurenčna prednost Livarja. Na tem področju sodelujemo s tehnološkimi razvojnimi oddelki naročnikov in inštitucijami znanja, predvsem s fakultetami in inštituti. S programsko opremo MAGMASOFT zagotavljamo podporo naročnikom pri razvoju novih izdelkov in orodij ter jim svetujemo pri konstrukcijskih rešitvah njihovih izdelkov.


Orodjarna


orodjarna_livarna_ivancna_gorica_mala
Modelna orodjarna in konstrukcijski oddelek se ukvarjata z razvojem, izdelavo in vzdrževanjem livarskih orodij (modeli in jedrovniki). Vanju spada tudi razvijanje kanalskega programa, ter sodelovanje z naročniki pri razvoju in oblikovanju novih izdelkov. Pri tem se izvajajo sledeči procesi:

  • tehnologija
  • konstrukcija
  • programiranje
  • simulacije litija in strjevanja litin
  • napetostno-deformacijske simulacije
  • izdelava orodij CNC ter ročna izdelava in montaža orodij.

Izdelava ulitkov poteka na sodobnih obdelovalnih centrih CNC in stružnicah CNC: CNC vertikalni obdelovalni centri


CNC_obdelovalni_centri


CNC rezkalni stroj


Stroj Pot osi [mm] Obrati
MORI SEIKI NV5000/40 x=800; y=510; z=510 12.000
DAEWOO DVM 650 x=1270; y=670; z=625 20.000

CNC_struznica_mala


CNC stružnica


Stroj Max. premer struženja [mm] Max. dolžina struženja [mm]
DAEWOO PUMA
240C
Ø 360 550

 


Ostala znanja


MAGMASOFT SIMULATION

Najnaprednejši software MAGMASOFT za simulacijo litja in strjevanja sive in nodularne litine. S pomočjo tega programskega orodja lahko predvidimo možne napake in jih že v zgodnji fazi odpravimo.

Strjevanje_031_Solidification_and_Cooling_Fraction_Liquid_459_820s_39_80p_m

ATAS

Napreden računalniški sistem za analizo termičnih in kemijskih lastnosti litine. S pomočjo tega programa lahko že v zgodnji fazi analiziramo in pripravimo litino ki zagotavlja ustrezne lastnosti ulitka.

KRIVULJA_ATAS_m

ATOS

Napreden optični skener. S pomočjo tega skenerja izvajamo 3D meritve ulitkov. Uporabljamo ga tudi za reverse-engineering.

Atos_3d_scanner_mala

3D CAD/CAM

Solid WORKS in Solid CAM: pripomočka za konstrukcijo in izdelavo najbolj kompleksnih livarskih orodij.

cadcam

RAPID PROTOTYPING

Z naprednimi tehnologijami nam v 12 delovnih dneh uspe izdelati in dostaviti prototipe izdelkov iz sive in nodularne železove litine.

rapid_prototyping_700px